[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Ezeket a mikroszkópokat kifejezetten "olcsó" mikroszkópkamerákhoz tervezték.
A mikroszkópkamera szenzora lényegesen kisebb, mint egy APS-C méretű szenzor. (kb. negyede akkora minden irányban) A DSLR-ek szenzora távolabb is van, (kb. még 45,6 mm-re a csatlakozó bajonett síkjától) mint a mikroszkópkamerák érzékelője.
A probléma megoldásához valószínűleg egy lencsét kell beépíteni a trinokuláris fejbe, továbbá megfelelő méretű toldócsonkot kell készíteni a kamera számára.
Meg fogom oldani. Bizalomerősítésként javaslom a következőt: http://zacc.cafeblog.hu/2014/01/30/az-epites-bajnokai-konyortelenul-lecsapnak-a-rekeszizmokra-fotosorozat/

Válasz

Gácsi István üzente 10 éve

Azonos felépítésű mikroszkópunk van. Nem igazán értem, miért lépnek fel ilyen problémák fényképezőgép csatlakoztatásakor, akkor egyenlőre el is vagyok ijesztve ettől a témától.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Azt hiszem a Te mikroszkópod a BTC-ből való, ami azért egy fokkal jobb minőségű, mint az én "Makszutovos" műszerem. Lehet, hogy esetedben nem is lépnek fel ezek a problémák.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Köszi. Igen, sőt meg is néztem a boltban. (Mellesleg a T2 adapterhez kell még egy további adapter, ami a fényképező bajonettjéhez csatlakozik. Mondjuk az is kapható a boltban.) Ha mindent összeraksz, akkor a következő problémákkal találkozol:
- A tárgyasztalt annyira közel kell vinni az objektívhez, hogy csak a 4x, és a 10x-es objektív használható. Ebből az is következik, hogy a binokuláris okuláron keresztül nem látsz semmit.
- A kép egy kör belsejében látható, és ha a kész képből kivágsz egy téglalap alakú területet, ki tudja mi marad a fényképezőgéped sok megapixeléből?

Válasz

Gácsi István üzente 10 éve

Ezeket nézted már ? Szerintem kínai mikroszkópokra is jók :
http://makszutov.hu/termek/mikroszkop-t2-adapter
tavcso.hu/?o=termek&id=1487

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Na, ja! Egy Zeiss Amplivalnál biztos rendesen megoldották a fényképezőgép csatlakoztatását. Akinek viszont kínai mikroszkópja van, annak főhet a feje.

Válasz

Pintér Csaba üzente 10 éve

Szia! Nos, egy biztos: én soha nem fogom lecserélni a cserélhető objektíves gépemet egy "labor gyors-kamerára", ez tuti. Kipróbáltam azt is, a nyomába nem ér egy tükrös, vagy MILC gépnek. Ez egyéni véleményem, lehet vitázni.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Legyél csak elégedett a kameráddal. Nagyon jó részletes képeid vannak. (Az én kamerám elbújhat mellette.) A színbeállításon talán javíthatnál, ha megengedi a kamerakezelő szoftvered.
A cserélhető objektíves gépek általában csatlakoztathatók mikroszkópokhoz. A kérdés inkább az, hogy a mikroszkópod mennyire "jól tudja" fogadni. Az én mikroszkópom persze ezen a téren sem jeleskedik. De, nem adom fel, és remélem sikerül valami elfogadható megoldást találni.

Válasz

Gácsi István üzente 10 éve

Köszönöm az információt ! Ha a későbbiekben beruházok egy fényképezőgépre, akkor erre figyelni fogok, hogy mikroszkópozáshoz (is) tudjam használni.
A mikroszkópkamerám nem ad igazán szép képet, szerintem inkább laboratóriumi használatra való, mivel kényelmesen használható számítógéppel, és egy laborban ez a fontosabb, nem az, hogy például szépek legyenek a színek.

Válasz

Pintér Csaba üzente 10 éve

A legnagyobb örömömre - igen! No némi anyagi áldozattal járt, de megérte. Tehát. Beruháztam egy Pana...G6-os MILC gépre, amelyen már van elektromos zárszerkezet is, így abszolúte semmi rezgés nincs az exponáláskor. E nélkül tényleg nem lehet nagy nagyításoknál fotózni! Ez a kép is már ezzel készült, mármint a fénymikroszkópos része. Szóval, ez a helyzet! Üdv.!

Válasz

Gácsi István üzente 10 éve

Jut eszembe : egyszer azt írtad, hogy nem tudod feldolgozni a nagyon apró gomba spórás felvételeid, mert a kép exponálásakor a fényképezőgép leheletnyit berázza a mikroszkópot, és ilyen nagyítási tartományban ez észrevehető életlenséget okoz. Ezek szerint megoldódott ez a probléma ?

Válasz

Pintér Csaba üzente 10 éve

Köszönöm István! Nos, nem kis munka és idő volt az összehozása, ezt elhiheted...! No meg többszöri nekifutás... Kérdésedre: igen, fiatalabb koromban kapcsolatban voltam a Magyar Állami Földtani Intézettel, ahol rendelkezésre állt a scanning EM. Szerény véleményem szerint a 10 mikrométer alatti tartományban már óriási türelemre, próbálkozásokra (meg némi tapasztalatra is talán) stb. van szükség, hogy az ember "utánozza" a letapogatós elektronmikroszkópot. Én szeretek próbálkozni, kihívásnak érzem, aztán vagy összejön valami, vagy nem. Persze akkor sem kell elkeseredni, mert az már nem a mi lehetőségünk - sajnos... Üdv.!

Válasz

Gácsi István üzente 10 éve

Gratulálok ! Ez bizony csúcsfelvétel ilyen parányi objektumról, ilyen részletességgel. Tényleg jól kivehető a felszín mintázata, fénymikroszkóppal ilyen kis mérettartományban ennél többet nemigen lehet elvárni, a kép alig marad el az elektronmikroszkópos felvételtől. (Ami gondolom valamilyen intézmény készüléke volt).
A kazetták falmagassága mindössze 2-4 mikron, de úgy látom, egyesek képesek még erről is 3d képet követelni :)

Válasz

Pintér Csaba üzente 10 éve

Köszi! Próbálkoztam azzal is, de ez jobb lett.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Remek jó kép.
Azért 3d-ben jobban mutatna. :-)

Válasz