[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Nem animált gifek készítésére találták ki. Ez csak a program egyik szolgáltatása, ami nagyon is speciális. Kifejezetten a 3d érzékeltetésére alkalmas. Az animáció a jobb és a bal szem által - külön-külön - látható képek közötti átmenetre vonatkozik.
Azt nem tudom, hogy akkor mit csinál, ha egy animáció fázisait fókuszsorozatként töltöd be. Hajlamos vagyok azt hinni, hogy abból valami nagy zavar támadna.
De, ismered a mondást: Próba cseresznye.

Válasz

Gácsi István üzente 10 éve

A Picolay programmal csak fókuszsorozatból lehet animált gif-et csinálni ?
Két képből akartam olyat csinálni, amin egy papucsállatka lüktető űröcskéi felváltva mozognak, de nem sikerült ...:(

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

OK.

Válasz

Gácsi István üzente 10 éve

Úgy tűnik, hogy nem fog megjelenni az utolsó kép. Hogy mégis megcsodálhassuk a leleményességed és kreativitásod művét, talán rakd fel a "3 d képek" galériába, és írd alá, hogy a használatához a tudnivalók ebben a blogban találhatók.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Ne érezd kötelességednek a köszöngetést! Ez amolyan adok-kapok klub. Mindenki azt adja amit tud, és azt kapja, amire vevő.

Válasz

Gácsi István üzente 10 éve

Köszi még egyszer ezt a lelkiismeretes és alapos magyarázatot !
A kép lehet, hogy meg fog jelenni később, várjunk vele még :)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Ez a network csak nem akarja az igazságot. A kép helyett a 404-es hibára vezető linket szúrta be.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Szerintem nagyon jól vetted a mikroszkópodat.
Láttam egy hasonlót a Conradnál: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=824021
Ennek viszont nincs finoman mozgatható tárgyasztala, és legalább 50%-kal drágább is.

Válasz

Nyerges Tamás üzente 10 éve

:)

Válasz

M Imre üzente 10 éve

Köszönöm "srácok" ... na szóval nincs pénzem rá most, ennyi sem :).
Sok sikert!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Egy kisebb tudású készüléknek is megvannak a legkevésbé sem lebecsülhető előnyei. Elsősorban az, hogy a készülék gyengeségeit a tulajdonos kreativitással igyekszik pótolni, és bizony nem ritka jelenség, hogy a kreativitás komolyabb eredményeket ér el, mint a hiper-szuper berendezés.
Ehhez kívánunk Neked sok sikert, és örömöt.

Válasz

Nyerges Tamás üzente 10 éve

Igyekszem :)

Válasz

Gácsi István üzente 10 éve

Gratulálok a döntésedhez. Ennyi pénzért, ne a hátrányait nézd, hanem igyekezzél a lehetőségekhez képest a legjobbat kihozni belőle.

Válasz

Nyerges Tamás üzente 10 éve

Hát rászántam magam és megvettem
Van benne egy kamera, telepítő cd- vel, garnélarák tenyésztő, pipetta, csipesz, metszetkészítőkés, valamilyen homályos üveg a lámpához, tárgylemezek, preparátumok (angol, de kb. tudom, hogy házi légy lába, fa metszet), egy finoman mozgatható tárgyasztal
3 objektív van benne:4, 10 és 40×-es (ha jól látom bővíthető), továbba van hozzá egy 5 és egy 16×- os okulár

Hátrányok: okulár szűk látómezőjű, a kamera egy kicsit bóvli, a tárgyasztal egy "kicsit" zsíros
Kb. ennyi

Igen, a teljes kezdők nem veszi észre a hibákat (szűk a látómező), de egy olyannak, mint én aki egy teljesen más kategóriájú mikroszkópról tér át, annak nem számít nagy hibának. Szerintem elleszek vele néhány évig.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Nyerges Tamás klubtársunk hívta fel a figyelmet, hogy a Lidl-ben Bresser mikroszkópot lehet venni. Nos, tegnap éppen arra jártam és megnéztem. (mármint a dobozát) Kb. 20 e. Ft. egyszemes, de van hozzá mikroszkópkamera is, és ki tudja még mi minden. Szerintem induló mikroszkópnak megteszi. Fémnek néz ki.
Egyébként, jó néhány évig informatikát is tanítottam. Igaz, hogy veszett sebességgel felejtek, de még kép méretezésben nagyon otthon vagyok. :-)

Válasz

M Imre üzente 10 éve

Kedves Csaba! Nem strapa :). Ez még ... . A képeket a sarkuknál egérrel megfogva és lenyomva tartva az egér bal gombot te alakítod kézzel 510px-re, megnéztem, nálatok is ilyenkor tölti ki a blogot, embed Youtube videónál (blogba videó) ez az érték legyen kisebb 500px, mert a Youtube kilóg (régebben nem lógott ki, hm).

Szívesen, részt vennék a klubmunkában, de egyelőre nincs mikroszkópon, és nagyon lehetőségem sincs venni ... vannak előbbre való dolgok sajnos. Megnéztem a programot, hogy van-e linux alá, egyelőre nem találtam, de majd még rákeresek, ez a téma érdekel. Biztosan tudok majd mikroszkópot venni és köszönöm az invitálást (klubtag vagyok már).

Szép napot: :) (kedves kis haiku)
VÁNDORÉVEK

Pacsirtahang? Nem,
felismerem: tehéné.
Más felcserélné.
(Marabu)
http://terebess.hu/haiku/magykezdo.html

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Köszönöm Kedves Imre!
Ne strapáld magad! Szerintem jó ez így ahogy van. Ha egy kicsit snasszul néz ki, az még elmegy. Csak az értelme ne legyen snassz, és lehetőleg ne nagyon legyenek benne helyesírási hibák. Ha az egyik kép 503 pixel széles, a másik pedig 508, az nálam még az elmegy kategóriába tartozik. Ellenben, ha tetszik Neked a klubunk, lépj be, és vegyél részt az "érdemi munkában" is!

Válasz

M Imre üzente 10 éve

Készítettem egy "javaslatot" :). Úgy lehet a saját blogba menteni, hogy annak szerkesztésénél a HTML menüt megnyomva a szöveget át kell másolni az enyémből.
http://mikroszkop.network.hu/blog/mikroszkop-klub-blogja/makro-mikro-es-3d-kepek-kesziteserol-roviden-javaslat

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Azt a hiú mindenit! Majd meggondolod az első kék muskátlinál.
Én egyébként csináltam egy külön erre rendszeresített tükröt és tartót. Vettem egy 25cm x 25 cm-es tükröt az üvegesnél. A garázsban hánykolódó 10x10-es gerendából levágtam egy 20 cm-es darabot. Hosszába (középen) félig befűrészeltem és a horonyba beragasztottam a tükröt. Ott tartom a monitorom mellett, és ha kell, csak behúzom a monitor elé.

Válasz

Gácsi István üzente 10 éve

Öröm és boldogság ! Immáron megfelelő méretre alakultak a képek is.
Köszönet érte a közreműködőknek !
Kövezzenek, meg, de nekem a tükrös megoldás nem jött be. Szép képet ad, de az orromon, homlokomon egy tükörrel egy kicsit nevetségesnek éreztem magam... Ha egy piros-kék szemüveget kell feltenni, az még elmegy, én majd ilyen irányban fogok próbálkozni.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Köszönöm az ismertetőt. Igazság szerint egy cseppet konyítok az informatikához, úgyhogy az ilyen kukac, meg dot azért nem fog falhoz állítani.

Válasz

M Imre üzente 10 éve

Nincs mit! :)
Úgy nézem, az 510px kevés, nektek más a kinézeted a klubotokban, mint nálam, szélesebb a blog, akkor ki kell kísérletezni, 520, 530, stb., hogy a szöveg végéig érjen ki, de még nem lógjon ki jobbra. Most nézem, nekem is eltűnt egy kép .. az egyik klubomban.
E-mail címem a profilomnál látható vagy network üzeneteben elárulhatom, de akkor itt is .. most az egyszer, de a spamrobotok ellen álcázom:
nemmegyakresz kukac gmail dot com
- kukac : @
- dot : . (pont)
- és egyben van az egész, nincs sorköz.
Nem szokás e-mail címet direktben kitenni semmilyen fórumoldalra, mert a netet spamrobotok pásztázzák (láthatatlan programok) és erre a kukac és pont karaktereket tartalmazó sorokra, e-mail címekre vadásznak. Majd ezeket eladják olyanoknak, akik "férfiasság növelő" vagy más csodaszereket ill. ál vírusírtókat árulnak, hogy tömegesen küldözgessenek ki az e-mail címekre ajánlatokat. Ál vírusirtók tekintetében valójában vírusos oldalra visz a levélben található link, megfertőződik a gép. A vírus által láthatatlan hátsó kapu nyílik melyen a rossz szándékú ember ki,- be járkálhat, felhasználhatja a gépet tömeges elárasztásos "hadműveletekhez", például akármilyen portál működésének felfüggesztéséhez a tömeges kérések által (1000-10000-100000 gép akar egy portál "megkeresni" egyszerre, erre az lefagy), például kormányzati vagy más létesítményekét; netán egy atomerőművet támadnak meg.
Erről kicsit bővebben:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szolg%C3%A1ltat%C3%A1smegtagad%C3%A1ssal_j%C3%A1r%C3%B3_t%C3%A1mad%C3%A1s
A kéretlen reklámleveleket (Spam), az e-mail fiók a spam mappába teszi, de néha valaki óvatlanul megnyit egy ilyet (Gratulálok, Ön nyert! - csábító ajánlat, ugye?) és már kész a baj, feliratkozott valamire, vagy megfertőződött a gépe.
Üdv, Imre

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Köszönöm István, akarom mondani Imre!
Nem Neked akartam elküldeni a word-ös változatot, hanem Pintér Csabának.
Neked el sem tudtam volna küldeni, mert az itt-hez (korábbi üzenetedben) elfelejtetted belinkelni az e-mail címed.
Mindenesetre sokat segítettél a képek lekicsinyítésével, mert így legalább nem kell egy félórát görgetni a kommentekhez.
Köszi mégegyszer!

Válasz

M Imre üzente 10 éve

.. az már politika lett volna :)

Válasz

M Imre üzente 10 éve

Nincs mit, szívesen. Elnézést István! Mégha azt is írtam volna, hogy "Jóska", mármint a Ferenc mellé ;).
Szép napot. Mester Imre

Válasz

M Imre üzente 10 éve

Köszönöm, kedves Csaba! Nem szükséges :).
Javaslatom lenne még. A képek ne lógjanak ki a blogból, azonban ráklikkelve új lapon megnyílik az eredeti méretben:
Meg kell nyitni szerkesztésre a blogot, egérrel addig húzni 45°-ban (kb.) - ráklikk egér bal gombbal, majd lenyomva tartva a gombot tartva lehet húzni kisebbre - a sarkát, amíg a szélessége 510px (pixel) nem lesz. Szép fokozatosan, kis időbe telik nagy képeknél, több lépés. Ha nem akarja az 510-t, csak az 509-et, akkor először 509 és utána vissza 510, ez valami görcs lehet a network-nél :).
Nem jó ha eleve bejelölsz méretet a feltöltésnél, mert az nem lesz szép, azaz a kicsinyítési alkalmazása (program) nem a legjobb a networknek. Imént említett dolgot már nem az az alkalmazás végzi, de legalábbis szebb lesz a kicsinyített kép a módszeremmel. Ez volt a nagyobb képre, ami kilógna.
Na most, van a - blogszélességnél / 510px - kisebb kép..:
Ezt úgy kell feltölteni, hogy ki kell választani a szöveg ne fussa körbe opciót a feltöltés ablakában (ki kell pipálni: pötty oda). Majd a beillesztett képre klikkelve a középre húzást (mint a Word-ben, van a szöveg balra, középre, jobbra, szét húzása ikon a szerkesztgetési ablak tetején, csak most a képre alkalmazod) kell kiválasztani, így szebb lesz az összhatás. Kis fehér kerete lesz a képnek, tehát nem kell sorköz előtte és utána.
A nagyobb kép beillesztésekor:
- felette nem kell sorköz, mégis annak látszik majd
- alatta kis trükk;a kép alá kell menni a szöveggel (hogy ne legyen sorköz), majd
space (szóköz) és ..., tehát;
[ ...] (a kapcsos zárójel nem kell, de a szóközt/space eltünteti a network
szóval mindezen 4 karakter a szöveg előtt (kép után), enter (alá kerüljön a szöveg, majd a 4 karatert kijelölni;
- betűnagyság / kicsi
- betűtípus / Verdana (vagy ami a blog betűtípusa)
majd törölni kel a "..."-at, így lesz egy csinos kis sorköz a kép alatt. Jó esetben :).

Hát lehetne erről videót készítenem, de egyelőre .. ;)

Kép szerkesztésére jó az
- IrfanView (mármint; Mentés másként!, mert felül lesz írva az eredeti kép és ugye 510px; pelda_kep_vagva510.jpg az eredeti volt pelda_kep.jpg)
http://szamitastechnika.network.hu/blog/szamitastechnika-klub-hirei/irfanview-kepszerkeszto-telepitese-es-hasznalata
vagy egy kicsit bonyolultabb program a
- GIMP
erről videókat ajánlanék (a felhasználó neve alatt: csuhas32)
http://informatika.gtportal.eu/index.php?f0=GimpCs32

___
A Crtl + ..., szóval a kopipészt módszerrel pontosan a linkesített kép megy bele a Wordbe, azaz onnan a network-re emelve az egészet nem lesz feltöltve fizikailag szerverre. A Word-nek nincs szervere :). Én nem Windows-t használok, de az én "Word-omnek" sincs szervere, tehát link alapján teszi a képet; bár erről valaki regélt nekem, hogy a Windows az odateszi, nem tudom :).

Elnézést a tegezésért, de nekem most így volt könnyebb, remélem valamit segített a leírásszerűség.
Imre

Válasz

Gácsi István üzente 10 éve

Köszi, sikerült.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Ha megvan otthon a kép, kijavíthatod a blogod.
Megnyitod a blogod szerkesztésre. Oda kattintasz ahova a képet szeretnéd tenni, majd a szerkesztő ablak tetején van egy ikon amivel fel tudod tölteni a kiválasztott helyre a képet.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Mi ez az ódzkodás a Ferenc névtől?
Egy klubvezető ne politizáljon! :-)

Válasz

Gácsi István üzente 10 éve

Nekem meg egy régebbi blogom (Ecetmuslicák cirógatása) végéről eltűnt a rovarkép ...

Válasz

Gácsi István üzente 10 éve

Köszönöm én is ezt a remek és lelkiismeretes leírást Gyarmati Csabától !
Meglettek a képek is, minden jó ha jó a vége.
Köszönet M Imrének is a segítőkészségéért.
Én meg, ha eddig jó volt, most már megmaradok a régi keresztnevemnél :)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Érdekes módon egy előző blogban (sötétlátóteres megvilágítás, vagy valami hasonló) simán felmentek a képek a Ctrl-C Ctrl-V módszerrel is.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Ha akarod, elküldöm Neked az eredei wordben szerkesztett változatot.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Köszönöm!
Időközben rájöttem én is. Eredetileg egy word doksiban szerkesztettem meg az egészet, és utólag azt szerettem volna ide beilleszteni. Sikerült is a szöveget, valamint a kép helyeket, amikbe külön-külön beillesztettem a megfelelő képeket.
Jól is nézett ki, amíg el nem mentettem.
Tanulság: Ha valaki blogot ír, jó, ha megvannak hozzá a kép fájljai, és azokat a Network blogszerkesztőjével tölti fel.
Most már minden OK.
Szerencsére nem vagyok klubvezető.

Válasz

M Imre üzente 10 éve

Gácsi Ferenc a klubvezető, de már látom is a a képeket, fizikailag a network-re vannak feltöltve (rákattintottam egy képre). Sok sikert a továbbiakhoz, jó éjt! Imre

Válasz

M Imre üzente 10 éve

Kedves Csaba! Klubvezetőként a Klubvezetők klubjában értekezhetsz a Network.hu-val, olvastam is hasonlóról a mai napon. Ha nem vagy klubvezető - ezt most nem áll módomban megnézni, nem ez a lényeg - akkor közvetíthetek esetleg vagy megkéred erre a Mikroszkóp klub vezetőjét.

Véleményem szerint - éppen erre tévedtem, mivel a fotózás érdekel és kíváncsi voltam a blogra - azonban te nem töltötted fel fizikailag a képeket a blogba, hanem a képek elérési linkjét adtad meg. Ilyenkor, ha a kép eredeti helye szerinti szerveren nem elérhetőek a képek, akkor az összes linkelt helyen, így sem jelennek meg. Legyen igazam.
Én már régóta feltöltöm a képeket, tehát nem úgy csinálom, hogy a szöveget a képel együtt kijelölve másolok. Ezzel összefüggésben, meg kéne nézni a képek forrását adó eredeti honlapot is ... és onnan letölteni, ide fizikailag is feltölteni a képeket. Én most egy helyet néztem meg a klubjaimban (fizikailag fel lett töltve a kép, eredeti méretben, majd kicsinyítettem 510px szélességűre egérrel, a kisebbeket máshogyan teszem a blogba, nem nagyobbítok röviden), és ott rendben:
http://linux.network.hu/blog/linux-klub-hirei/betolto-kep-csereje-linux-mint-mate-os-re
Fontos, hogy jelzem a forrásokat a blogban (és más oldalról linkelt képeknél külön is), mert így megtalálod az eredeti oldalt és tudsz korrigálni. Nyilván ismered az eredeti oldalt vagy PDF-et, röviden a képek forrását ..
Még egyszer; legyen nekem igazam.
Kérlek levélben keress meg (itt), mert fekszem is hamarosan, és lépek ki. Szívesen segítek.
Imre

Válasz

Pintér Csaba üzente 10 éve

Igen azt én is észrevettem, hogy a "beharangozott" képeket nem találni. De a szöveges Összefoglalódat azért már lementettem......!

Válasz

Pintér Csaba üzente 10 éve

Hát, nagyon szépen köszönjük a részletes összefoglalódat! Profi munka! Nagyon érthetsz hozzá.
Őszinte leszek, első olvasatnak azért kicsit "óhéberül" hangzik, de majd többszöri, és csinálás közbeni kísérletezéskor csak összejön valami. Engem főleg a fókuszsorozatos mikroszkópos képek 3D előállítása érdekel leginkább.
Majd lassan-lassan megemésztem. De ezt úgy is csak menet közben lehet elsajátítani (tudni kell, hogy én nem vagyok egy számítógépes guru...!).

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Remek ez a Network! Simán kiirtotta az összes képet a blogból.
Így aztán nem tűnik túl értelmes dolognak itthagyni az írást sem.
Várok némi reflexiót, aztán letörlöm.

Válasz