[Törölt felhasználó] üzente 8 éve

Furcsa, hogy a legtöbben ellenséget látnak a baktériumokban, pedig ugyanúgy az élővilág részei, ugyanolyan fontos részei, mint bármilyen más létforma

Válasz

Major Krisztián üzente 8 éve

itt vannak a hozzászólások :)

Válasz

Nyerges Tamás üzente 8 éve

erre lehetne mondani,hogy a baktérium és a hal "egymásra utaltan élnek"

Válasz

Nyerges Tamás üzente 8 éve

igen,vannak jó és rossz baktériumok.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 8 éve

irtam negy hozzaszolast, mi lett veluk?

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 8 éve

Egy tengeri lábasfejü (kalmár) világító baktériumokat hordoz a hasán lévő táskájában, és éjszaka azokkal világít, így álcázza magát a vízfenéken leselkedő ragadozók ellen.
Láttam olyan tengeri halat is, amelyik hasonlóan bakériumokkal világit. Itt a szem mellett van a lámpa és a hal ki-be kapcsolva jelez vele a társainak.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 8 éve

Emlitsük meg, hogy az emberi (és allati és növényi) sejtekben találhato sejtszervecske, a mitokondrium, amely a sejt erőműve, az energiaellátás felelőse nem más, mint egy réges-régen beépült és részünkké vált valamikori baktérium.

Vannak baktériumok, amelyek képesek a fény hasznositásásra, fotoszintézisre. Ezek színesek. Pirosak (Rhodobacter), kékeszöldek (Cyanobakter). Ez utóbbiakat kék-zöld algáknak is nevezik, de ők igazából baktériumok.
Mi több, a növényekben a fotoszintézisért felelős sejtszervecske, a kloroplaszt az egy a növenyi sejtbe régen beépült, és vele együttélő cianobaktérium.

A mitokondrium és a kloroplaszt saját örökítő anyaggal (DNS, kromoszoma) rendelkezik, amely tipikusan a baktériumokra jellemző tulajdonságokkal bir, és osztodassal szaporodnak a sejteken belul.

Vegül meg egy szót ejtsunk az archeákról is. Más néven ősbaktériumok az élő szervezetek egyik nagy csoportja, amelyek baktérium kinézetűek, sejtmag nélküli, azaz prokarióta szervezetek, de érdekes módon kőzelebbi rokonságban állnak velünk, mint a baktériumokkal. Többségük extrém körülményeket kedvel, pl 100C fölötti vizekben is élnek.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Arche%C3%A1k

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 8 éve

Tamás, nem csak szervesanyag lebontására kellenek, rajtunk és bennünk is élnek, és fontos tápanyagokkta készítenek, megvátoztatják (savanyitják) a pH-t, és vedenek a kórokozó baktériumoktól és gombáktól.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 8 éve

Apró pontosítás a bevezetődhoz. Azt irod, hogy az egészséges ember bőrén élő baktériumok száma pedig általában tízszerese az egész testét aklkotó összes sejt számának. Azt hiszem, hogy ez túlzás, a tízszeres szám akkor igaz, ha az emberi test beljejeben (száj, vastagbél, hüvely) tanyázó baktériumokat is beleszámoljuk.

Válasz

Háló Lénárdné üzente 8 éve

A fotókon nem is olyan félelmetesek.......De ha pld. a kezemen látnám... jujjjjj :-)

Válasz

Nyerges Tamás üzente 8 éve

az már biztos hogy kellenek,mivel lebontják a szerves anyagokat.kellenek a joghurtokba,kefírekbe,tejfölökbe,gyógyszer készítésére is jó,de hogy jó néznek-e ki azt nem mondanám,de ez a saját véleményem

Válasz

Gácsi István üzente 8 éve

Milyen jól mutatnak ezeken a képeken.
Éljenek sokáig a baktériumok !

Válasz